Welkom bij de

Avantgarde Cosmetics

Infosite

menu_top

Emulgatoren  | Stabilisators | Werkstoffen | Etherische oliën | Plantenolie | Plantenolie/Maceraten

Stabilisator

Stabilisators zijn grondstoffen die de emulsie stabiel maken vast en/of romig. Stabilisators of wassen beïnvloeden de consistentie van een emulsie en hebben ook huidverzorgende eigenschappen. Zij kunnen in principe niet zomaar onderling gemengd worden. Uitzondering hierop zijn shea-butter en cacaoboter. 

De stabilisators van Avantgarde zijn:

Bijenwas:

INCI:

Cera Flava/Cera Alba

Herkomst:

Afkomstig van de bijen.

Gebruik:

Smeltpunt ligt tussen 60-65ºC. Heeft een licht emulgerende werking. Door toevoeging van bijenwas wordt een creme niet alleen vaster maar ook compacter en "stroever".

Geschikt voor:

Voor lipverzorging en lipsticks. Emulsie voor een ruwe huid, babyverzorging om de zalf/crème stabiel te maken, en in natuurcosmetica als emulgator.

Toevoegen:

In emulsies 1-4% en in zalven tot 25%

Opmerking:

Niet gebruiken bij een pollen allergie. Crèmes met bijenwas zijn wat zwaarder en verdelen zich wat stroever op de

huid. Wil je toch bijenwas gebruiken maak dan het bijenwas aandeel minder en meng het met shea-butter.



Carnaubawas;

INCI:

Copernica Cerifera

Herkomst:

plantaardig, wasachtige stof van gedroogde bladeren.

Gebruik:

Carnaubawas heeft een hoge smelt temperatuur 83-86ºC. Emulsie die carnaubawas bevatten zijn zeer vast. Carnaubawas heeft een zeer goed vermogen om olie te binden.

Geschikt voor:

Lipsticks, lipverzorging en schmink

Toevoegen:

8-10%

Tip:

Lipsticks met carnaubawas hebben een hoge smelt temperatuur en worden niet zacht in de tas of op het strand.



Ceralan:

INCI:

Polyglycery-l 3Beeswax

Herkomst:

Dierlijk en is een bijenwas derivaat

Gebruik:

Door een chemische reactie wordt uit bijenwas ceralan gewonnen. De was is heel kruimelig en smelt bij

63-73ºC. Door de chemische verandering word de natuurlijke emulgerende werking verhoogd.

Geschikt voor:

Oogcremes, in gekleurde crèmes, lichte uv bescherming in huidbeschermingscremes, droge,schilferige huid.

De crèmes met ceralan hebben een aangename smeerbaarheid en geven een zacht huidgevoel.

Toevoegen:

10-20% in de vetfase

Opmerking:

Ceralan is de enige natuurlijke was die met kleurpigmenten een mooie homogene massa geeft. die niet vlekt.



Cetylalcohol:

INCI:

Cetyl Alcohol

Herkomst:

Synthetisch vetalcohol

Gebruik:

Cetylalcohol heeft dezelfde chemische structuur als Walschotvervanger en behoort tot te groep van de vetalcoholen. Heeft een licht emulgerende werking en ondersteund de werking van emulgators. De parels smelten bij 50ºC.

Geschikt voor:

Vette en onreine huid, handcremes, wascremes en peeling, en haarverzorging. Laat geen vette glans achter, trekt goed in en heeft gladmakende eigenschappen. Verhoogd de stabiliteit en aanzien van de emulsie.

Toevoegen:

1-5% totale emulsie

Opmerking:

Als je teveel gebruikt wordt de crème stroef en moeilijk smeerbaar dus gebruik heel weinig.



Cacaoboter:

INCI:

Theobroma Cacao

Herkomst:

Cacaobonen

Gebruik:

De bonen worden geperst, en zodra deze droog zijn wordt het vast. Smelt bij 30-35ºC en bevat 28% oliezuur,

34% stearinezuur, 25%palmitinezuur en 2% linolzuur.

Geschikt voor:

Nachtcremes voor de droge, rijpe of gesprongen huid. In balsems en zalven en laat een vette glans achter

Toevoegen:

5-35%

Opmerking:

De crèmes blijven een paar dagen zacht vloeibaar en worden later wat vaster. Cacaoboter mag niet te sterk verhit worden, verliest anders zijn verstevigende eigenschappen en de crèmes blijven melkachtig. Dus eerst de olie met emulgator smelten en dan pas de cacaoboter toevoegen.



Sheabutter:

INCI:

Butyrospermum Parkii

Herkomst:

Plantaardig, uit de vruchten van de kariteboom wordt een wasachtig vet gewonnen dat smelt bij 40-45ºC.

Het bevat een hoog gehalte aan onverzeepbare delen; 6-11%, en bevat  een natuurlijk gehalte van allantoine, Vit A en E.

Gebruik:

Heeft een l uv-filter en wordt gebruikt voor romige emulsies.

Geschikt voor:

Emulsie en balsem en zalven voor een droge huid, gevoelige huid, rijpere huid, ontstoken huid, zonbescherming, psoriases en eczeem, en voor haarverzorging in het bijzonder voor statisch en gespleten haarpunten.

Heeft vochtbindende eigenschappen en maakt de huid zacht en elastisch.

Toevoegen:

3-15%

Opmerking:

Sheabutter is warmte gevoelig,gebruik als bij cacaoboter



Walschotvervanger:

INCI:

Cetyl Palmitate

Herkomst:

Synthetisch, de wasachtige substantie is een mix van natuurlijke vetzuren en vetalcohol.

Gebruik:

De witte schilfers voelen vet aan, zijn in vet oplosbaar en smelten bij 53ºC. Emulsies zijn in het begin wat melkachtig maar dikken na een dag of twee in.

Geschikt voor:

Ieder huidtype, wintercremes, hand en baby verzorging en haarverzorging. De crèmes met walschot trekken goed in en laten een zijdeachtig filmlaagje op de huid aan, die niet vet aanvoelt. Het heeft een terugvettende werking en gladmakende eigenschappen en beschermd de huid tegen uitdrogen.

Toevoegen:

2-5% in totaal eindproduct

Opmerking:

Walschotvervanger is een goed alternatief voor cetylalcohol.Zijn het zelfde van samenstelling maar geven toch ieder een ander huidgevoel.


copyright

©2011 Avantgarde Cosmetics